31. 8. 2010.

Sve o Brad Barronu


New York 1956. godina. Vanzemaljska rasa Morb pokorava mnoge planete, jedna od njih je i zemlja. Morbovi su superiorni i stanovnici zemlje nisu imali nikakve šanse. Već na osnovu prve dve rečenice jasno je da se radi o naučno-fantastičnom serijalu ograničenom na 18 epizoda kao i 2 specijala, zasebnih a istovremeno povezanih u celinu.
Brad Barron, junak ove priče je bivši vojnik, poručnik iz drugog svetskog rata odakle nosi mnoge ožiljke. Danas je profesor biologije koji želi da raskrsti sa vojničkim načinom života. Sve do trenutka kada ga pukovnik Roven odvodi kolima da bi mu pokazao jedan zabrinjavajući snimak snimljen na jednoj farmi u Marylandu. Morbovi su se iskrcali, ubili jednog stanovnika farme a druge zarobili...
Brad Barron takođe biva zarobljen i podvrgnut seriji testova, a u toku kojih kao i svaki zemljanin nosi ogrlicu-čuvara čije aktiviranje izaziva ogroman bol, a služi za potpunu kontrolu nad subjektom. Prilikom jednog od testova Brad je uspeo „broju 22“ da vrati sećanje nakon čega ovaj izgovara i svoje pravo ime – John Brown. To je jedan od razloga što ga Ran-Kon, član kaste naučnika u morbovskoj hijerarhiji, shvata kao opasnog i želi da prouči. Drugi test koji su Morbovi zadali Bradu bio je njihova velika greška, jer Brad uspeva da pobegne iz kandži Morbova i spletom srećnih okolnosti oslobodi se svog „čuvara“. Nakon toga počinje svoju borbu i iznad svega potragu za ženom i ćerkom...

Sve o Dampyr-u


                                                   

Ovako, glavni lik je Dampyr-po slovenskoj mitologiji sin vampira i smrtne žene,jedini koji može ubiti Gospodara Noći i to samo uz pomoć svoje krvi,ime mu je Harlan Draka i glavni cilj je istrebljenje svih Gospodara Noći, što hoće reći svih originalnih vampira koji mogu da idu po suncu i imaju neverovatne moći.U tome mu pomazu Emil Kurjak,bivši plaćenik poreklom sa naših prostora(u jednoj epizodi piju neko piće a ovaj kaže da ga podseća na šljivovicu iz njegovih krajeva) kome je dosadilo da ubija za pare i da se bori protiv neprijatelja koji ne postoji pa je odlučio da se pridruži Harlanu u borbi protiv stvarnog neprijatelja,i još jedan od glavnih likova,Tesla - vampirica, koja je oslobođena od robovanja jednog Gospodara Noći kada ga je Harlan ubio i tada je odlučila da mu se pridruži.
Od ostalih likova tu su i Harlanov otac Draka koji mu na neki način pomaže mada uvek neprimetno, ili preko nekoga trećeg, Amber Gospodarica Noći koja mu pomaže u borbi protiv drugih,i još dosta drugih likova.   

Sve o Zagoru Te-Nay


    

Zagor je stripski junak autora Serđa Bonelija (scenario) i Galijena Ferija (crtež) koji je nastao 1961. godine u Italiji. Na prostorima bivšeSFRJ prvi put se pojavio 1968. godine, u stripu pod naslovom „Nasilje u Darkvudu“. Puno ime Zagora je Zagor Te-Nej, što na jeziku Algonkin Indijanaca znači „duh sa sekirom“, što se i samo često koristi kao njegovo ime u stripu. Pravo ime ovog strip heroja je Patrik Vilding. Prvobitno, Zagoru je bilo nadenuto ime Ajaks, ali se Boneli predomislio kad je čuo da postoji deterdžent istog imena[1].

Radnja stripa se dešava u izmišljenoj Darkvudskoj šumi u Severnoj Americi. Zagor je predstavljen kao lik atletske građe sa prepoznatljivim kostimom čiji je osnovni deo crvena majica sa žutim krugom u sredini, u kojem je nacrtana slika orla raširenih krila. Njegov verni pomoćnik i saputnik u brojnim avanturama je simpatični debeli Meksikanac Čiko. Tu su još i Tonka, poglavica Mohavka i Zagorov krvni brat, Dok Lester, indijanski vrač Mnogooki itd. Jedan od njegovih legendarnih neprijatelja je ludi naučnik po imenu Helingen.

Zagorovo pravo ime je Patrik Vilding, a rođen je u kolibi kod Klir Votera (Darkvud). Roditelju su mu se zvali Beti i Majk Vilding i bili suirskog porekla. Kada je bio dečak, roditelje su mu ubili Indijanci Abenake koje je predvodio belac Solomon Kinski. Zagora je spasao otac bacivši ga u reku pre nego što je zajedno sa njegovom majkom nastradao u zapaljenoj kući koju su zapalili Indijanci. Nakon toga ga iz reke spašava lutalica Fici, čovek koji je bio bogati trgovac u Bostonu i koji se toga odrekao da bi došao da živi u divljini. Fici ga je naučio da rukuje kamenom sekirom. Tokom odrastanja, Patrik traži Solomona Kinskog da mu se osveti zbog smrti svojih roditelja. Jednog dana saznaje gde se on nalazi i sprema osvetu. Dolazi u selo Indijanaca Abenaka kojima je Kinski bio neka vrsta poglavice i ubija nekoliko Indijanaca iz zasede. Nakon toga Indijance hvata panika i većina napušta selo, dok manji broj ostaje uz Kinskog. Nakon toga ulazi u selo i ubija ostatak Indijanaca i bori se sa Kinskim i savlada ga. Tada mu Kinski govori da je njegov otac bio bivši vojni oficir koji je izvršiozločin nad indijancima i da je to razlog zašto su ubili njegove roditelje. Patrik ne može da veruje, ali kada vidi članak u novinama da je njegov otac proglašen krivim za taj zločin, pada na kolena i očajava. Tada Kinski uzima pištolj i nišani u Patrika. U tom trenutku se pojavljuje Fici i pogađa Kinskog sekirom i ubija ga. Ipak i Kinski je stigao da puca i pogađa Ficija, koji nakon nekoliko trenutaka umire na Patrikovim rukama.
Posle tih događaja, Patrik odlazi razočaran, tužan i tada donosi odluku: „Ubuduće ću raditi samo na miru! Pokušaću izmiriti Indijance i belce, uneti više razumevanja za njih. Pomagaću onima koje ocenim pravednima, bez razmišljanja o tome ko kojoj rasi pripada“. Tako je počeo svoj put borbe protiv nepravde. Jednog dana je naišao na grupu Indijanaca koji su napali grupu glumaca sa kočijama. Savladao ih je i ubio njihovog poglavicu. Glumci koje je spasao su bili porodica Salivan koji će kasnije postati njegovi veliki prijatelji. Tokom upoznavanja sa njima, ispričao im je svoju tužnu priču i oni mu prave crveni kostim sa orlom na grudima, a Patrik daje sebi ime „Duh sa sekirom“ (indijanski naziv Za-gor Te-Nej).
Kasnije tokom skupa indijanskih poglavica Darkvuda pojavljuje se u plamenom krugu na jednom proplanku. Indijanci videvši to pomisliše da je to duh i da ga je Manitu poslao. Tada Zagor govori: „Izbacite strah iz srca sinovi Manitua! Veliki Duh me nije poslao na zemlju da bih vas kaznio, nego da bih vam pokazao pravi put, kako bih vam ukazao na mudre odluke. Za-gor Te-Nej je moje ime, a ova sekira je moj znak! Ne zaboravite to“. Sve poglavice su prihvatile Zagora za svog zaštitnika, osim jednog koje se zvao Oga-Ito i koji je mrzeo belce. On Zagora izaziva na dvoboj u kojem ga Zagor pobeđuje i ubija.

 

Zagorovi prijatelji 

§                     Čiko - Zagorov nerazdvojni pratilac
§                     Tonka - poglavica Mohavka i Zagorov krvni brat
§                     Fici - Traper sa kojim je Zagor odrastao posle smrti njegovih roditelja
§                     Sivi Vuk - poglavica Komanča i zagorov krvni brat
§                     Adam Krejn - Teksaški rendžer i zagorov krvni brat
§                     Dok Lester - traper
§                     Dranki Dak - pijani poštar
§                     Baron Ikarovo Pero - naučnik koji pravi leteće mašine sa kojim redovno završi razbijen o zemlju
§                     Bat Baterton - simpatični ali nesposobni detektiv
§                     Trampi - lutalica i prevarant
§                     Diging Bil - šašavi tragač blaga
§                     Fišleg - kapetan broda „Golden bejbi“
§                     Ramat - indijski fakir sa neverovatnim moćima
§                     Tobija, Romeo i Horacije - putujući glumci koji su sašili Zagorov prepoznatljivi kostim
§                     Gutrum - vikinški kralj koji voli vino i toplo sunce Floride
§                     Going Going - poslednji primerak svoje vrste, koji jede sve pred sobom (eksere, lopate, čekić itd.)
§                     Džimi Gitara - razbojnik-pokajnik koji putuje po divljem zapadu sa gitarom u kojoj krije pištolj
§                     Manetola - poglavica Seminola sa Floride
§                     Endru Kejn - lovac na veštice i čudovišta

Zagorovi neprijatelji 

§                     Helingen - ludi naučnik i najveći Zagorov neprijatelj
§                     Kandraks - moćni keltski čarobnjak sa kojim se Zagor sretao više puta
§                     Gvozdeni čovek - jedan od retkih neprijatelja koji je Zagora pobedio u dvoboju
§                     Car orlova - maskirani čovek koji zapoveda ogromnim orlovima
§                     Jednooki Džek - Razbojnik sa staklenim okom.
§                     Timber Bil - Drvoseča-razbojnik
§                     Supermajk - Genijalni mladić koji hoće da zameni Zagora kao heroja
§                     Baron Rakosi - vampir mađarskog porekla
§                     Mortimer - genijalni zločinac
§                     Vendigo - indijanski duh zla
§                     Rendal - razbojik sa dva mozga koji čita tuđe misli
§                     Olaf Botegorski - Zagorov dvojnik

Sve o Tex Willeru



Kada su 1948. godine stvorili strip po imenu Tex Willer, autori Gianluigi Bonelli i Aurelio Galleppini nisu polagali mnogo nade u njega, vec su se pre svega koncentrisali na strip po imenu Occhio Cupo (Mračno oko) čija je radnja bila smeštena u Kanadu u doba francusko-engleskih ratova, a glavni junak je neodoljivo podsećao na Robina Huda. Sada se spomenutog junaka malo ko seća dok je Tex izrastao u svojevrsnu legendu i jednog od najpoznatijih italijanskih i evropskih stripova. Prvi broj se pojavio u prodaji davne 30. septembra 1948 a zvao se "Il totem misterioso" (Misteriozni totem") i bio je u formi "striscie" ili "kaiša". Žanrovski definisan kao vestern, Tex u početku nije imao previše uspeha i bio je u senci stripova kao što su Kapetan Miki ili Veliki Blek, koji su fascinirali čitalačku populaciju jednostavnošću scenarija i odsustvom izraženog nasilja. No, početkom šezdesetih godina prošlog veka, uporedo sa procvatom "špageti" vesterna, Tex je naprosto eksplodirao i dostigao mesečne prodaje u gotovo milion primeraka. Od novembra 1960. godine Tex je počeo da izlazi u obliku u kakvom ga svi poznajemo, znači format 16x21 cm na 110 strana, koji se i danas zove "Bonelli format" u Italiji.
Najzaslužniji za ovaj ogroman uspeh je bio scenarista Gianluigi Bonelli koji je napisao niz fenomenalnih priča kojima je označio Texa kao primarni italijanski vestern i uopšte vodeći strip izdavačke kuce Bonelli. Posebno je vodio računa o pozadini serijala, tako da je glavni junak predstavljen kao rendžer, poverenik za indijanska pitanja i poglavica plemena Navaho koji ga zovu "Aquila della notte" tj. "Noćni Orao", tako da uživa veliki ugled i među belcima i medju Indijancima.Tex Willer je čovek u ranim četrdesetim godinama koji se bori protiv nepravde svake vrste i često koristi i manje dozvoljena sredstva da bi sprečio zločin ili osujetio kriminalce da ostvare svoje namere. Radnja se odvija na gotovo celokupnom prostoru Severne Amerike, mada je centralno mesto radnje Navaho rezervat u Arizoni, dok je serijal vremenski lociran u period ranih osamdesetih godina devetnaestog veka. Autori su želeli da ovom stripu daju i izvesnu istorisku pozadinu, tako da se u nekim epizodama pojavljuju ličnosti koje su zaista učestvovale u stvaranju mita o Divljem Zapadu, kao što su na primer Butch Cassidy i Sundance Kid, Buffalo BillGeorge Armstrong CusterGeronimoCochise i mnogi drugi.
Kroz mnogobrojne avanture Texa slede njegova tri nerazdvojna pratioca: iskusni rendžer Kit Carson, nepopravljivi pesimista i gunđalo, ali uvek spretan u odlučujućim trenucima; Texov sin Kit, rođen u braku izmedju Texa i Lilith, kćerke poglavice Navahoa Crvene strele, i neustrašivi Navaho Tiger Jack, Texov brat po krvi. Od sporednih likova izdvajaju se El Morisko, meksički naučnik i okultista; Montales, guverner Sonore i jedan od najuticajnijih ljudi u Meksiku; Pat McRyan, gorostasni Irac sklon nevoljama; Jim Brandon, pukovnik kanadske konjičke policije; Gros-Jean, krupni Francuz koji živi u Kanadi; Nat McKennet, šerif New Orleansa; Tom Devlin, šerif San Francisca. 
Naravno, tokom svoje duge sage Tex se sukobio sa velikim brojem neprijatelja od kojih su najupečatljiviji Mefisto, iluzionista i madjioničar, najveći Texov rival; Proteus, majstor prerušavanja; Maestro, poludeli naučnik deformiranog lica; Crni Tigar, malajski princ u izgnanstvu koji želi da iznutra podrije SAD. Glavni kreatori stripa vise nisu medju živima, tako da se za pisanje novih epizoda brinu proslavljeni scenaristi Claudio NizziMauro Boselli i Antonio Segura, a jedno vreme scenario je pisao i Gianluigijev sin Sergio Bonelli, ljubiteljima stripa poznat pod pseudonimom Guido Nolitta, pod kojim je stvorio Mister Noa i Zagora, dok su za grafičku realizaciju zaduženi poznati crtači kao što su Guglielmo Letteri, Giovanni Ticci, Vincenzo Monti, Fernando Fusco, Claudio Villa, Fabio Civitelli, Jose ortiz, Carlo Marcello, Alfonso Font i drugi.
Do sada je objavljeno 576 brojeva u regularnoj serijii i veliki broj speciala. Danas, 53 godine posle izlaska prvog broja, Tex se i dalje čvrsto drzi u sedlu, večno mlad na Divljem Zapadu i spreman da uvek pritekne u pomoc ugroženima i nezaštićenima gde god je to potrebno...

Sve o Dylan Dogu


Nakon što je godinama Sergio Bonelli Editore radio vise western temama u svojim stripovima, u prvoj polovini 80-tih godina prošlog veka došlo je do naglog zaokreta u odabiru tematike novog vala stripova. Godine 1982. pojavio se Martin Mystere koji se bavio tematikom velikih zagonetki i misterija. To odabiranje se pokazalo kao pun pogodak pa je strip doživeo veliki uspeh. Uz motivaciju uspeha stripa stripa koji se bavio necim potpuno novim trebalo je odabrati temu koja ce biti nova i dovoljno dobra da zainteresuje citaoce . Tada na scenu stupa mladi scenarista koji je do tada radio scenarije za druge junake u Sergio Bonelli Editore (Zagor, Mister No) i koji je, kako se posle pokazalo, kreirao jednog od najvecih likova italijanskog stripa i postigao ogroman uspeh u Italiji i u celom svetu. Taj mladi scenarista zvao se Tiziano Sclavi, tema koju je odabrao je bio horror , a glavnog junaka je nazvao Dylan Dog. Potpuno neocekivano, prve epizode postižu ogroman uspeh u Italiji, jer je publika ocigledno bila gladna novih i zanimljivih tema, te se horror tema pokazala puno zanimljivijom nego što se ocekivalo. Dylan Dog vec nakon nekoliko brojeve zauzima visoko drugo mjesto po prodavanosti Bonellijevih izdanja odmah iza Texa Willera. U zlatnim vremenima Dylan se prodavao u preko milion primjeraka worldwide, dok danasnja tiraža ovog junaka iznosi jos uvek nevjerojatnih 300 000 primeraka mesecno!!! Veliki doprinos ovakvoj prodaji možemo potražiti u cinjenici da je Dylan Dog jedan od retkih stripova koji je naišao na dobar prijem u ženskom delu populacije, koje cine dobar deo Dylanovih citaoca!

Dylan je detektiv, istražitelj, ali ne bilo kakav detektiv; on je, kako je sam sebe prozvao, istražitelj nocnih mora. Iako prilicno mlad, iza sebe vec ima karijeru policajca Skotland Yarda, leceni je alkoholicar, iza njega su i desetine slomljenih srca, nego ko je zapravo Dylan Dog niti sam on ne zna jer njegova je prošlost još poprilicno prekrivena velom tajne. Za razliku od svog kolege Sherlocka Holmesa koji je inspiraciju nalazio svirajuci violinu on svira klarinet, te u slobodno vreme slaže modela galije koju vjerovatno nece nikada dovršiti. Lice Dylana Doga je lice britanskog glumca Ruperta Evereta, što je samo još jedan u nizu Bonelijevih junaka cije lice je uzeto od poznatih glumaca (Ken Parker, Nick Raider, Magico Vento, Tex Willer...). Ako ste zainteresovani za njegove usluge možete ga naci u Craven Roadu broj 7 u Londonu, njegove usluge koštaju 50 funti dnevno plus troškovi, ali neretko ce preuzeti neki slucaj i bez naknade, tek da zadovolji svoju znatiželju. Najslabija Dylanova tacka su lepe žene sa kojima gotovo u svakoj epizodi završi u krevetu. Nije to tipicno »macho« zavodenje koje susrecemo kod nekih drugih junaka, Dylanov pristup ženama je poseban pomalo , iskren i nabijen emocijama, ali te veze gotovo uvek traju samo jednu epizodu.

Svet Dylana Doga je svet koji mi poznajemo, znaci sadašnjost. To je na neki nacin jedan od problema jer su autori ovom liku tacno odredili starost tako da je neminovno da ce morati ostariti iako se danas još odlicno drži. Glavno mesto radnje je London u kojem se na samom pocetku ovog serijala odvijalo najviše epizoda. Kasnije se radnja širila po svim delovima Velike Britanije i sveta. Buduci da se Dylan Dog bavi jedinstvenim zanimanjem u njegovom svetu susrecemo sve vrste cudovišta (vampiri, vukodlaci, vještice, carobnjaci, gnomi...) i ljudi bolesnog uma. Iako se u mnogim epizodama nalazi velika kolicina krvi, odsecenih glava i strašnih prizora morbidnih ubistava Dylanov svet dise velikom dozom poezije i melankolije.

Groucho Marx je Dylanov pomocnik i najbolji prijatelj. Njegov lik je preuzet od poznatog americkog glumca i komicara Groucho Marxa, jednog od urnebesne brace Marx. On se pojavljuje od prvog broja i omiljena zabava mu je pricanje glupih šala svakome ko ih je u prilici cuti, a to su najcešce Dylan i njegovi klijenti,.na njihovo veliko razocarenje. Nekada sa svojim šalama zna preterati no u vecini slucajeva samom Dylanu je od velike pomoci, pogotovo kad u kljucnom trenutku treba dobaciti Dylanu pištolj kojim ovaj treba ubiti cudovište! Inspektor Bloch je Dylanov bivši šef iz policijskih dana i njegov veliki prijatelj. Buduci da je važna osoba u Scotland Yardu nebrojeno puta je pomogao Dylanu sa korisnim informacijama, a i nekoliko puta mu je spasio život. Njihov odnos je više ocinski nego li prijateljski iako Bloch cesto zna prigovarati kako zbog Dylana nikad nece docekati zasluženu penziju. Jedna od karaktiristika mu je da ne podnosi krv i da redovno povraca na mjestu zlocina. lol

Doktor Xabaras je najveci Dylanov neprijatelj koji se pojavio vec u prvom broju. Opsjednut serumom besmrtnosti ovaj covjek bolesnog uma nekoliko puta je stao na put Dylanu. Nažalost, sudbina se ružno poigrala sa Dylanom jer upravo Doktor Xabaras je njegov otac. Smrt je cesti Dylanov neprijatelj. Naravno, ona je prisutna kod svih Bonellijevih junaka, ali kod Dylana je ona prikazana kao fizicka osoba u dugoj crnoj halji sa kapuljacom koja u ruci drži kosu. Iz epizode u epizodu nastavlja se nadmudrivanje ova dva protivnika.

Glavni pisac i scenarista je i dalje Tiziano Sclavi, iako je u zadnje vreme puno pažnje i vremena posvetio drugim projektima i obavezama, tako da su priliku dobili i ostali scenaristi kao Claudio Chiaverotti, Pasquale Ruju, Medda/Sera/Vigna (tvorci Nathana Nevera), Luigi Mignacco i još mnogi drugi...Graficki kreator Dylana Doga je Claudio Villa koji je do 42. broja crtao i naslovnice , a nakon toga ga zamenjuje Angelo Stano cije radove možemo videti i danas. Osim njih dvojice, veliki doprinos Dylanovom uspehu dali su i ostali odlicni crtaci medu kojima cemo istaknuti najbolje i najpoznatije kao što su Carlo Ambrosini, Bruno Brindisi, Gianpiero Casertano, Giovanni Freghieri, Nicola Mari, Montanari&Grassani i Corrado Roi.

Dylan Dog je trenutno u laganom padu i ocito je da autori ne mogu držati isti nivo kvalitete kroz ogroman broj izdanja. U zadnje vreme se cesto pojavljuju vec videne price i citaoci sa negodovanjem promatraju što se dogada s njihovim omiljenim junakom. Za nadati je se da ce se stari lisac Sclavi probuditi iz zimskog sna i vratiti u formu, a intrigantno je i pojavljivanje stranih scenarista poput Robina Wooda, autora jedne od najboljih Dylanovih prica u zadnjih par godina - DD Gigante #9 "L'esercito del'male" i koji pokazuje da ima snagu i maštu da vrati Dylana na vrh italijanske strip produkcije.
Bez obzira na tamne oblake koji su se nadvili nad našim junakom, uvereni smo da ce Dylan uspeti pobediti i ovog protivnika!

Sve o Mister No-u


Priča o Mister Nou službeno počinje 1975. godine kada je u izdanju izdavačke kuće Sergio Bonelli editore (koja se tada zvala Editoriale Cepim) izašla prva epizoda sa avanturama našeg junaka nazvana jednostavno "Mister No". Kreirao ga je Sergio Bonelli koristeći pseudonim Guido Nolitta (iza kojeg je već stajalo nekoliko uspješnih serijala, Zagor na primer), ali Mister No je imao malo dodirnih točaka sa ostalim Bonellijevim junacima: nije bio western, toliko omiljen čitateljima Texa Vilera, nije računao na zabavan i razuzdan mix načinjen od  literarnih, filmskih i strip predložaka/polaznih tačaka/varijacija na temu koji je krasio popularnog Zagora i definitvno se odricao vedrih i veselih postulata avanture na kojima je počivao uspeh adolescentnih serija poput Kit Tellera ili Komandanta Marka. Tako na 8. stranici prvog broja na scenu stupa dinamičan i raspjevan mladić, koga život očito nije mazio (što je vidljivo po prerano posedelim zaliscima, borama smežuranom čelu i brazgotinama koje nosi po cijelom tijelu, uspomenama iz rata) i ulazi ravno među likove koji su ostavili dubok trag u priči o talijanskom stripu. On se zove Jerry Drake ali za sve nas on je jednostavno Mister No, nadimak koji je zaradio 1941. sudjelujući u američkom dobrovoljačkom odredu "Letećih tigrova" koji su se borili na kineskoj strani protiv japanskog agresora (koji su između ostalog i zaslužni za to ime koje mu je dao okrutni pukovnik Saiko), nadimak kao stvoren za njega, koji će ga pratiti dok je živ! Mister No je uporno govorio NO (NE) japanskom pukovniku koji ga je ispitivao i mučio, NE krutoj vojničkoj hijerarhiji i užasima rata, NE licemjerju i lažnim vrijednostima suvremenog svijeta, NE tlačenju slabih od strane jakih! 
Mister No je Njujorčanin, veteran drugog svetskog rata koji je ucestvovao u brojnim bitkama (u vazdusnim bitkama nad Filipinima, zarobljen u logoru u Burmi, borio se na Guadalcanalu i Pacifičkim ostrvima, ucestvovao u oslobođenju Rima...) i koji se osećao nesposobnim da se uklopi u normalan život nakon povratka iz rata. Zbog toga, u drugoj polovini 1950. odlazi u Južnu Ameriku, u Brazil i maleni gradić Manaus u potrazi za drugačijim životom neopterećen problemima savremenog čoveka, potragom za slavom i bogatstvom i pun prezira prema "american way of life" i koji kao da je jedan od likova "On the Road", knjige manifesta beat generacije Jacka Kerouaca i Neala Cassidya (s kojima se, nota bene, i susreće u jednoj od svojih brojnih avanutra), vođen jedino željom da živi slobodno s Piperom-omiljenim mu avionom i bocom Whiskeya u ruci, ali upravo ga taj način života i poziv koji je odabrao prevozeći turiste delom i deltom Amazona i  Južne Amerike uvlači u brojne nevolje i prisiljava da pribegne nasilju od kojeg je bežao i koje ga poput senke prati gde god krene. 
Mister No je, kako je sam Sergio Bonelli izjavio u jednom intervjuu, nastao prema stvarnom liku kojeg je Sergio vidio na jednom od svojih brojnih putovanja:"...Da, bio sam u Palenqueu, u Meksiku i sreo sam mladog i zgodnog mladića na ruševnom aerodromu.Nosio je kožnu jaknu i zvao se Kapetan Vega, ime koje je perfektno odgovaralo strip junaku! Imao je opasač s pištoljem i letio je po Yucatanu gore dole prevozeći životinje, povrće i razne namirnice i kad god je sreo turiste, samo bi pokazao na sedalo za putnike i rekao:'Ok, odvest ću vas gde god želite'! Tada mi se rodila ideja o junaku koji će biti pilot Pipera, ali sam odlučio serijal smestiti u Amazoniju...."

Mister No je inače svojevrsni alter ego svog oca, Sergia Bonellija, lik kroz koji Sergio progovara o svojim velikim ljubavima osim stripa: jazzu , putovanjima i velikim prostranstvima, moralnim problemima savremenog društva, a neretko su avanture opisane u njegovim epizodama inspirisane dugim posetama Amazoniji, gdje bi Sergio išao u potragu  za inspiracijom, ali i Africi i drugim mestima gde ga je neobuzdani pustolovni duh odveo! 
Mister Noova "sadašnjost" je kraj 50-tih godina prošlog veka , ali njegova "biografija" je potanko objašnjena tijekom izlaženja, počevši od najranijeg detinjstva i ranih 30-tih kada je kao mali dečak odrastao na vrelom asfaltu Brooklyna ,  preko ratnih 40-tih i ratišta širom svieta sve do dolaska u Brazil. Većinu vremena Mister No provodi lenčareći po Manausu ispijajući bezbrojne boce kačake i viskija sa svojim prijateljima u konstantnoj potrazi za mušterijima, bili oni inženjeri, misionari, bogati turisti, istraživači ili naučnici. Vjerni pratitelj u mnogo avantura mu je Otto Kruger ili Esse Esse, bivši pripadnik njemčke SS divizije čija je prošlost delom objašnjena u tri kratke priče objavljene kao dodaci specijalnim brojevima ( Blago Africkog Korpusa ). Esse Esse je bivši nemački vojnik ali ne i nacist jer je bio primoran da bude u ratu mimo svog pristanka. Kruger je ekspert u rukovanju nožem i neretko je koristeći ga spasio Mister Noa i sebe iz naizgled bezizlaznih situacija. Zatim, jedan u nizu važnih Mister Noovih prijatelja je Phil Mulligan, bivši saborac na Pacifiku i privatni detektiv koji je postao pisac koji piše kriminalističke priče u kojima je glavni junak niko drugi nego Jerry Drake! U Manausu imamo nezaobilaznog Paola Adolfa, simpatičnog barmena koji večno uteruje dug od Mister Noa, pa simpatični crnac Dana Winter, pevač i gitarista, Narednik Oliveira koji uporno sanja dan kad će spremiti Mister Noa iza rešetaka i celu plejadu mehaničara, barmena, pilota,policajaca i muzičara širom Južne Amerike. 
Važnu ulogu u Mister Noovom životu zauzimaju žene! Mister No je okoreli zavodnik, pravi Don Juan sa puno uspeha kod žena, ali koji uporno izbegava zamku braka u koju su ga moge neuspešno pokušale namamiti (uz jedan slucaj , Mister No je proveo jedan dio života kao pripadnik plemena Yanoama i bio oženjen prelepom Indios devojkom koju je ubio ljubomorni suplemenik). Svakako, najvažnija od svih žena u njegovom životu je lepa plavokosa profesorica arheologije Patricia Rowlands s kojom je imao nekoliko avantura, zatim lepa pilotkinja Debora, pa strastvena Miranda Cordeiro, kćerka jednog od zemljoradnika iz Sertaoa, pa tri lijepe vlasnice Ipanema bara u Manausu, Madalena, Irene i Maria, tajna agentica Delia... Iako se serijal odvija u ranim pedesetim godinama, žene koje Mister No sreće uglavnom su odlučne i nezavisne moderne žene i uglavnom igraju pozitivnu rolu u njegovim avanturama, mada smo sreli i par negativki! 
Mister No nema arhetipskog neprijatelja koji se opetovano pojavljuje kroz cijelu sagu. Njegovi neprijatelji su obično prikazani kao naizgled normalni ljudi koji tek nakon što ih Mister No preveze na željeno mjesto pokažu svoje pravo lice i ambicije, jedna široka galerija likova koja nije prikazan u crno-bijelom tonu koji dozvoljava čitatelju da donekle i simpatizira sa negativcem.Ipak, jedan od najupečatljivijih negativaca je japanac Ishikawa, u neku ruku nemilosrdni alter ego Mister Noa, kojeg shvaćanje i osećaj časti teraju da uništi Jerryjem život i s kojim se Mister No obračunava u borbi na život i smrt na dokovima New Yorka. 
Sergio Bonelli je dugo bio glavni scenarist Mister Noovih pustolovina da bi konačno krajem osamdesetih napustio pisanje scenarija pritisnutim obvezama vođenja izdvačke kuće, a glavnu ulogu je preuzeo Luigi Mignacco. na stvaranju Mister Noa veliki doprinos su dali i ostali poznati scenaristi kao Alfredo Castelli, autor Martin Mysterea, Tiziano Sclavi, autor Dylan Doga, Maurizio Colombo, Stefano Marzorati, Michele Masiero, dok velike zasluge za grafičku relizaciju lika nosi Roberto Diso koje je redizajnirao lik i podario mu svoje lice (lik Mister Noa je praktički autoportret mladog Roberta Disoa) i tako definirao Mister Noa kakvog ga znamo danas, iako je Gallieno Ferri crtao svoju, originalnu verziju Mister Noa na naslovnicama. Dubok trag su ostavili također i Franco Bignotti, Franco Donatelli, Marco Bianchini, Fabio Civitelli, braća Domenico & Stefano Di Vitto i mnogi drugi autori... 
Mister No je nedavno proslavio 300. broj, ali je serijal u dubokoj krizi i samo ga činjenica što je Sergio Bonelli emotivno vezan za svog "sina" spašava od zatvaranja. Nažalost, izgleda da su autori izgubili motiv i inspiraciju za pričanje velikih Priča o simpatičnom pilotu iz Manausa i možemo se samo nadati da će u narednim godinama Mister No ugledati svjetlo na kraju tunela, kao što se desilo i Zagoru kojeg su uspješno renovirali i spasili Burattini i Bosselli. 
Bilo kako bilo, Mister No će još dugo ostati u srcima svih nas kojima je avantura u srcu i koji sanjaju o beskrajnim zelenim prostranstvima Amazonije!
Vaya con Dios amigo! 

30. 8. 2010.

Dylan Dog Veseli Četvrtak





STRIPOVI SA AKTIVNIM LINKOVIMA SU OD 40. BROJA
(IDI DOLE)
(u toku je sređivanje prvih 40)

;)

                                                          
                 Dylan Dog "Čarobni Frulaš" , strip broj 1 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

              Dylan Dog "Kuća Duhova" , strip broj 2 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .  

              Dylan Dog "Nekropolis" , strip broj 3 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

               Dylan Dog "Ubica Veštica" , strip broj 4 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

                    Dylan Dog "Manila" , strip broj 5 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

             Dylan Dog "Bunar Prevara" , strip broj 6 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

              Dylan Dog "Prokleta Knjiga" , strip broj 7 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

                 Dylan Dog "Veliki San" , strip broj 8 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

              Dylan Dog "Naslikani Košmar" , strip broj 9 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

               Dylan Dog "Deseta Žrtva" , strip broj 10 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

       Dylan Dog "Nelojalna Konkurencija" , strip broj 11 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

            Dylan Dog "Đavolov Dodir" , strip broj 12 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

          Dylan Dog "Mudrost Mrtvih" , strip broj 13 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

          Dylan Dog "Dva Života Drim" , strip broj 14 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

           Dylan Dog "Na Talasima Sećanja" , strip broj 15 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

                Dylan Dog "Nesanica" , strip broj 16 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

          Dylan Dog "Ne Umreti Za 24 Časa" , strip broj 17 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

            Dylan Dog "Ubilački Instikt" , strip broj 18 .Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

                      Dylan Dog "Preko praga" , strip broj 19. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

                   Dylan Dog "Nebo može da čeka" , strip broj 20. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

                  Dylan Dog "Misteriozni sused" , strip broj 21. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

                  Dylan Dog "Nightmare tour" , strip broj 22. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

            Dylan Dog "Utvara iz Skotland jarda" , strip broj 23. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

                  Dylan Dog "Nepoželjni gost" , strip broj 24. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

                Dylan Dog "Poslednja karta" , strip broj 25. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .  

                  Dylan Dog "Demonska sonata" , strip broj 26. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

              Dylan Dog "Predodređene žrtve" , strip broj 27. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

              Dylan Dog "U senci vulkana" , strip broj 28. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .    

          Dylan Dog "Naslednici zone sumraka" , strip broj 29. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .

               Dylan Dog "Veliko Đubre" , strip broj 30. Ovaj broj možete besplatno skinuti OVDE .