31. 8. 2010.

Sve o Tex Willeru



Kada su 1948. godine stvorili strip po imenu Tex Willer, autori Gianluigi Bonelli i Aurelio Galleppini nisu polagali mnogo nade u njega, vec su se pre svega koncentrisali na strip po imenu Occhio Cupo (Mračno oko) čija je radnja bila smeštena u Kanadu u doba francusko-engleskih ratova, a glavni junak je neodoljivo podsećao na Robina Huda. Sada se spomenutog junaka malo ko seća dok je Tex izrastao u svojevrsnu legendu i jednog od najpoznatijih italijanskih i evropskih stripova. Prvi broj se pojavio u prodaji davne 30. septembra 1948 a zvao se "Il totem misterioso" (Misteriozni totem") i bio je u formi "striscie" ili "kaiša". Žanrovski definisan kao vestern, Tex u početku nije imao previše uspeha i bio je u senci stripova kao što su Kapetan Miki ili Veliki Blek, koji su fascinirali čitalačku populaciju jednostavnošću scenarija i odsustvom izraženog nasilja. No, početkom šezdesetih godina prošlog veka, uporedo sa procvatom "špageti" vesterna, Tex je naprosto eksplodirao i dostigao mesečne prodaje u gotovo milion primeraka. Od novembra 1960. godine Tex je počeo da izlazi u obliku u kakvom ga svi poznajemo, znači format 16x21 cm na 110 strana, koji se i danas zove "Bonelli format" u Italiji.
Najzaslužniji za ovaj ogroman uspeh je bio scenarista Gianluigi Bonelli koji je napisao niz fenomenalnih priča kojima je označio Texa kao primarni italijanski vestern i uopšte vodeći strip izdavačke kuce Bonelli. Posebno je vodio računa o pozadini serijala, tako da je glavni junak predstavljen kao rendžer, poverenik za indijanska pitanja i poglavica plemena Navaho koji ga zovu "Aquila della notte" tj. "Noćni Orao", tako da uživa veliki ugled i među belcima i medju Indijancima.Tex Willer je čovek u ranim četrdesetim godinama koji se bori protiv nepravde svake vrste i često koristi i manje dozvoljena sredstva da bi sprečio zločin ili osujetio kriminalce da ostvare svoje namere. Radnja se odvija na gotovo celokupnom prostoru Severne Amerike, mada je centralno mesto radnje Navaho rezervat u Arizoni, dok je serijal vremenski lociran u period ranih osamdesetih godina devetnaestog veka. Autori su želeli da ovom stripu daju i izvesnu istorisku pozadinu, tako da se u nekim epizodama pojavljuju ličnosti koje su zaista učestvovale u stvaranju mita o Divljem Zapadu, kao što su na primer Butch Cassidy i Sundance Kid, Buffalo BillGeorge Armstrong CusterGeronimoCochise i mnogi drugi.
Kroz mnogobrojne avanture Texa slede njegova tri nerazdvojna pratioca: iskusni rendžer Kit Carson, nepopravljivi pesimista i gunđalo, ali uvek spretan u odlučujućim trenucima; Texov sin Kit, rođen u braku izmedju Texa i Lilith, kćerke poglavice Navahoa Crvene strele, i neustrašivi Navaho Tiger Jack, Texov brat po krvi. Od sporednih likova izdvajaju se El Morisko, meksički naučnik i okultista; Montales, guverner Sonore i jedan od najuticajnijih ljudi u Meksiku; Pat McRyan, gorostasni Irac sklon nevoljama; Jim Brandon, pukovnik kanadske konjičke policije; Gros-Jean, krupni Francuz koji živi u Kanadi; Nat McKennet, šerif New Orleansa; Tom Devlin, šerif San Francisca. 
Naravno, tokom svoje duge sage Tex se sukobio sa velikim brojem neprijatelja od kojih su najupečatljiviji Mefisto, iluzionista i madjioničar, najveći Texov rival; Proteus, majstor prerušavanja; Maestro, poludeli naučnik deformiranog lica; Crni Tigar, malajski princ u izgnanstvu koji želi da iznutra podrije SAD. Glavni kreatori stripa vise nisu medju živima, tako da se za pisanje novih epizoda brinu proslavljeni scenaristi Claudio NizziMauro Boselli i Antonio Segura, a jedno vreme scenario je pisao i Gianluigijev sin Sergio Bonelli, ljubiteljima stripa poznat pod pseudonimom Guido Nolitta, pod kojim je stvorio Mister Noa i Zagora, dok su za grafičku realizaciju zaduženi poznati crtači kao što su Guglielmo Letteri, Giovanni Ticci, Vincenzo Monti, Fernando Fusco, Claudio Villa, Fabio Civitelli, Jose ortiz, Carlo Marcello, Alfonso Font i drugi.
Do sada je objavljeno 576 brojeva u regularnoj serijii i veliki broj speciala. Danas, 53 godine posle izlaska prvog broja, Tex se i dalje čvrsto drzi u sedlu, večno mlad na Divljem Zapadu i spreman da uvek pritekne u pomoc ugroženima i nezaštićenima gde god je to potrebno...

Нема коментара:

Постави коментар